Verkkoaineistot
Tutustu kaupunginmuseon aineistoihin verkossa
Helsinkikuvia.fi
Helsingin kaupunginmuseon avoin kuvapalvelu Helsinkikuvia.fi kokoaa museon valokuvakokoelmat suuren yleisön käyttöön, korkearesoluutioisina versioina. Kaupunginmuseon kokoelmissa on lähes miljoona valokuvaa Helsingistä ja helsinkiläisten arjesta 1840-luvulta nykypäivään. Kokoelmiin tulee uusia kuvia pääsääntöisesti lahjoituksina ja museon omien tai museon palkkaamien kuvaajien kuvaamina. Valokuvakokoelman kartuttamisen aloitti kaupunginmuseon edeltäjä, Helsingin muinaismuistolautakunta, vuonna 1906. Helsinki-kuvistaan tunnettu Signe Brander palkattiin tallentamaan muuttuvaa kaupunkia vuonna 1907. Branderin ottamat kuvat muodostavat kaupunginmuseon valokuvakokoelmien perustan. Tällä hetkellä Helsinkikuvia.fi -palvelussa on noin 50 000 kuvaa, ja lisää digitoidaan jatkuvasti.
Finna
Helsingin kaupunginmuseon valokuvat ovat edelleen myös kansallisessa Finna-palvelussa osoitteessa hkm.finna.fi. Valokuvien lisäksi Finnassa voi tutkia muutakin Helsinki-aiheista aineistoa muovipusseista hiustenkuivaajiin ja matkalipuista taideteoksiin. Sieltä voi myös hakea tietoa helsinkiläisten rakennusten historiasta.
Kysy museolta
Vastaamme verkossa kysymyksiisi Helsingin historiasta sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä Kysy museolta -palvelusta, joten katso myös aiemmin kysytyt kysymykset.
Uudenmaan museo-opas
Tutustu Uudenmaan lähes 200 museon laajaan kirjoon! Monipuolisten hakutoimintojen kautta löydät museoita pienistä suuriin ja laidasta laitaan: pääset niin taideteosten äärelle, entisajan asuntoihin kuin viehättävien kylämuseoiden pihapiireihinkin. Innostavat museoretket tarjoavat vinkkejä lähimatkailuun ympäri Uuttamaata.
Kävellen Helsingin historiaan
Kävellen Helsingin historiaan -mobiilireitti vie käyttäjän matkalle keskustan historiaan ja tuo esille vähemmän tunnettua tietoa nähtävyyksistä.
Sata vuotta eläviä muistoja Helsingistä
Helsingin kaupunginmuseon satavuotisjuhlavuoden verkkonäyttely esittelee museon historiaa Signe Branderista 2000-luvun lopun suureen yleisöryntäykseen. Syntymäpäiväsankarista on sadassa vuodessa tullut yksi maan suurimmista kulttuurihistoriallisista museoista.
Kuvapolut
Kuvapolut-verkkonäyttely liittyy kaupungin katujen sähkökaapeissa keväällä 2011 avautuneeseen valokuvanäyttelyyn. Vanhat valokuvat muodostavat kuusi polkua, joita voi seurata Katajanokalla, Runeberginkadulla, Helsinginkadulla, Länsi-Pasilassa, Malmilla ja Herttoniemessä.
Matkamuistoja 1700-luvun Helsingistä ja Viaporista
Kepeä verkkonäyttely esittelee varhaisten koti- ja ulkomaisten vierailijoiden päiväkirjoihinsa ja matkakertomuksiinsa kirjaamia kokemuksia Helsingistä ja Suomen silloisesta päänähtävyydestä, Viaporin merilinnoituksesta. Alkukieliset sitaatit, värikäs kuvitus, äänitehosteet ja aikakauden musiikki kutsuvat elämykselliselle retkelle ensimmäisten meillä päin seikkailleiden turistien jalanjäljissä.
Matkamuistoja 1700-luvun Helsingistä ja Viaporista -verkkonäyttelyyn
Retki jugend-Helsingissä
Helsinki on Euroopan hienoimpia jugendkaupunkeja. Art nouveau eli jugendtyyli kukoisti Helsingissä 1800–1900-lukujen vaihteessa. Helsingin art nouveau -aarteista on helppo poimia makupaloja tämän verkkoesitteen avulla. Se esittelee Helsingin jugendkohteita kahdeksalla kielellä ja sisältää myös jugendaiheiset kävely- ja raitiovaunureitit.
Art nouveau -pelejä lapsille
Helsinki on yksi Euroopan hienoimpia jugendkaupunkeja, ja Helsingin kaupunginmuseo osa kansainvälistä Réseau Art Nouveau -verkostoa. Verkoston sivuilta löytyy lapsille suunnattuja pelejä art nouveaun eli suomalaisittain jugendin hengessä – myös suomeksi.
Inventoinnit
Museo tutkii muuttuvaa kaupunkia muun muassa inventoinnein. Inventoinnilla tarkoitetaan tietyn alueen tai rakennustyypin historian, rakentumisen ja nykytilan dokumentoimista valokuvaamalla ja tutkimalla vanhoja piirustuksia ja asiakirjoja.