Kaupunkiruokaa pop-up -näyttely
Helsingin kaupunginmuseon Kaupunkiruokaa-näyttely haastaa ajattelemaan omia ruokaan liittyviä kulutustapoja, esittelee kaupunkia ruoankasvatuksen paikkana ja kysyy voivatko kaupungit olla kestävämmän ruoantuotannon edelläkävijöitä? Valmiiden vastausten sijaan näyttely kokoaa yhteen pohdintoja, visioita, ratkaisuja ja esimerkkejä, joiden avulla ruoka voisi riittää kaikille, ympäristön kuormitusta vähentäen.
Urbaania ruokaa ja sen tulevaisuutta käsittelevä Kaupunkiruokaa pop-up -näyttely opastaa myös kaupunkiruoan äärelle Malmilla Malmintalon aukiolla ja Itäkeskuksessa Stoan aukiolla 7.–20. syyskuuta. Malmin alueen viljelyhistoriaan kuuluvat niin Fallkullan tilan pellot, huvilapihojen istutukset kuin Tapanilan kauppapuutarhatkin. Nykyisen Itäkeskuksen alue muuttui maalaismaisemasta kerrostaloalueeksi 1970-luvun kuluessa. Sitä ennen sen yksityisillä maatiloilla ja Helsingin kaupungin pelloilla oli tärkeä rooli pääkaupungin ruokahuollossa. Ruokaa kasvatetaan nykyäänkin pihoilla ja parvekkeilla. Syötävää löytyy myös puistoista ja lähimetsistä.
Kaupunkiruokaa-katukeittiöt
Kaupunkiruokaa pop-upeihin liittyvässä Kaupunkiruokaa-katukeittiössä kokki-puutarhuri Janne Länsipuro kokkailee kasvisruokaa ohikulkijoille näyttelyn antimista sadonkorjuun hengessä:
Stoan aukio, Itäkeskus PE 18.9. klo 16 >
Malmitalon aukio, Malmi LA 19.9. klo 12 >
Kuva: Päivi Raivio