Adoptoi monumentti
Ryhdy linnoitteen lähimmäiseksi!
Tiesitkö, että lähimetsässäsi saattaa lymytä horsmikon peittämä komea vanha linnoite?
Kannelkallion puistosaarekkeen uumenissa Kannelmäessä oksat rasahtelevat jalkojen alla ja saniaisten kaste kostuttaa lahkeet, kun raivaa tietään komean satavuotiaan kallioon louhitun linnoitteen luo. On harkkokivimuurausta ja rouheaa betonilla silattua taisteluhautaa. Vehreään ajankohtaan linnoitteella rehottaa runsas kasvusto. Myös roskaa on kertynyt. Siistimällä paikasta saisi oikein hienon. Tässäpä oiva kohde kaupunginmuseon Adoptoi monumentti -toimintaan!
Haluaisitko sinä hoitaa Helsingin kulttuuriperintöä vapaaehtoisena ja tutustua samalla asuinalueesi menneisyyteen? Kaupunginmuseolla on jo vuosia ollut vireää vapaaehtoistoimintaa, kuten Lasten kaupungin museomummot ja -vaarit. Nyt myös kulttuuriympäristön hoidon vapaaehtoistyölle on selvitetty toimintamallia. Kaupunkilaisille tarjotaan pian tilaisuus adoptoida huoltoa kaipaava muinaisjäännöskohde ja osallistua tällä tavoin oman kulttuuriympäristön vaalimiseen.
Helsinkiä ympäröi I maailmansodan aikana rakennettu valtava linnoitusvyöhyke. Kuva: Heini Hämäläinen
Pirkanmaalta mallia kokeiluun
Oppia haettiin Pirkanmaan maakuntamuseon Adoptoi monumentti -toiminnasta. Siellä hanke käynnistyi 2008, ja se palkittiin vuonna 2016 Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkintojen Grand Prix’llä. Pirkanmaalla hoidettavina on arkeologisten kohteiden lisäksi rakennuksia. Adoptoituja kohteita on jo yli kaksikymmentä ja useita on myös tarjolla adoptoitavaksi. Pitkäaikaisen adoptoinnin lisäksi tarjolla on myös kertaluontoisia talkootyyppisiä tempauksia.
Helsingin kaupunginmuseolla on mielenkiinnolla seurattu Pirkanmaan toimintaa ja tehty valmisteluja Adoptoi monumentti –toiminnan jalkauttamiseksi myös Helsinkiin. Kiinnostusta muinaisjäännösten hoitotyöhön onkin ollut kaupunkilaisten keskuudessa viime vuosina.
Helsingin kaupunginmuseon Adoptoi monumentti –toiminnan pilottiryhmänä on toiminut Arkeologian harrastajat ANGO ry, jonka kanssa solmittiin keväällä 2017 sopimus kolmen Kulosaaressa ja Herttoniemessä sijaitsevan pronssikautisen hautaröykkiön hoidosta. Yhdistys teki itse aloitteen yhteistyöstä pari vuotta sitten, ja hyvien kokemusten pohjalta voi todeta, että vapaaehtoistyö sopii mainiosti kulttuuriympäristön hoitoon.
Linnoitetalkoisiin museon ohjein
Helsingissä adoptoitaviksi sopivat erityisesti muinaismuistolain suojelemat ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitteet. Kaupungin metsä- ja ulkoilualueilla on niitä paljon, ja ne ovat usein helposti saavutettavissa. Monet linnoitteet ovat lähes huomaamattomia, kun kasvillisuus ja puusto ovat vallanneet niiden aiemmin avoimen ympäristön. Kasvillisuus rapistaa pikkuhiljaa betonisia ja kivi- ja maarakenteisia kohteita, ja roskaantuminen tekee niiden ympäristöstä epämiellyttävän. Sopivia kohteita voisi Kannelmäen lisäksi olla Haagassa ja Pirkkolassa.
Adoptiokohteen hoito perustuu museon ja adoptoijaryhmän väliseen sopimukseen. Adoptoiva taho voi olla esimerkiksi yhdistys tai koulu. Hoitotoimia tehdään kaupunginmuseon laatiman, käytännön ohjeita sisältävän hoitosuunnitelman mukaisesti. Listalla voivat olla esimerkiksi kasvillisuuden raivaus sekä kohteen ja sen ympäristön siistinä pitäminen. Kasvillisuuden poisto ja siisteys parantavat kohteiden säilyvyyttä, näkyvyyttä ja saavutettavuutta, jolloin niistä pääsevät nauttimaan muutkin. Adoptiosopimus määrittelee myös, millaista toimintaa kohteella saa järjestää, ja kannustaa ikävyyksien sattuessa ilmoittamaan ilkivallasta.
Hoitotoiminta tarjoaa mukavaa tekemistä porukalla, ulkoilua, kunnonkohennusta sekä itselle tärkeän lähiympäristön vaalimista. Vapaaehtoisten kulttuuriympäristön hyväksi tekemällä työllä on suuri merkitys, sillä viranomaisten hoitotyö ei riitä turvaamaan kohteiden säilymistä. Vapaaehtoisten hoitotoimilla kohteista saadaan myös edustavia retkeily- ja opetuskohteita.
Harmittaako rapistunut vanha kioski?
Tarkoitus on selvittää mahdollisuuksia myös rakennusten adoptointiin. Helsingissä adoptoitaviksi sopisivat esimerkiksi perinteiset lippakioskit, joita on eri puolilla kaupunkia. Kioskikaupan muututtua monet näistä aikoinaan naapurustolle tärkeistä rakennuksista ovat jääneet tyhjilleen rapistumaan.
Adoptoija saisi kaupungin omistaman kioskin käyttöönsä korvauksetta, mutta tilan käyttö kaupalliseen toimintaan ei ole tarkoitus. Kioskit voisivat pienellä kunnostuksella ja huolenpidolla muuttua kaupunginosansa piristykseksi vaikkapa pop up -tapahtumien pitopaikkana tai taide- tai runokioskina.
Myös muita käytöstä pois jääneitä, pieniä mutta maisemallisesti tai rakennustaiteellisesti merkittäviä rakennuksia löytyisi varmasti adoptoitaviksi. Rakennusten hoitotoimet voivat olla esimerkiksi kunnon tarkkailua, kasvillisuuden poistamista seinustoilta sekä pieniä kunnostustöitä, kuten maalausta.
Yhdessä kaupunkilaisten kanssa
Kaupunginmuseon strategisia painopisteitä ovat kaupunkilaisten kanssa yhdessä tekeminen ja vapaaehtoistoiminnan kehittäminen. Arkeologisten kohteiden tai rakennusten pitkäjänteinen hoito taikka vain yhden päivän siivoustalkoot ovat molempia osapuolia rikastuttavaa yhdessä tekemistä, jolla voi olla myös paikallista identiteettiä vahvistava vaikutus. Kyse on oikeastaan yksittäisten kohteiden hoidon lisäksi myös laajemmasta tavoitteesta herätellä kaupunkilaisia huomaamaan oma lähiympäristönsä ja arvostamaan sen ajallisia kerrostumia.
Adoptoi monumentti -toiminta käynnistyy Helsingissä keväällä 2018, jolloin ensimmäiset muinaismuistot tulevat tarjolle kaupunkilaisten hoidettaviksi. Jutun alussa mainittu Kannelmäen linnoite voi hyvinkin olla niiden joukossa, ja museon viestintää seuraamalla saa tietää muutkin. Tapaamisiin talkoissa!
Ryhdy kivikasan kaveriksi! Arkeologian harrastajat ANGO ry vaalii pronssikautista hautaröykkiötä Herttoniemessä raivaamalla kasvillisuutta ja vesakkoa. Kuva: Heini Hämäläinen
Lisätietoja:
Muinaisjäännökset
Heini Hämäläinen, 040 334 5521, heini.hamalainen@hel.fi
Rakennukset
Anne Salminen, 040 334 7012, anne.salminen@hel.fi