Miniatyrmodell av Helsingfors år 1878 väcks till liv genom förstärkt verklighet
Utställningen Smakbitar från Helsingfors erbjuder besökare på Helsingfors stadsmuseum en möjlighet att uppleva huvudstadens förflutna med alla sinnen. En av utställningens pärlor är en 90 år gammal miniatyrmodell av Helsingfors år 1878. Nu har stadsmuseet och Exove gett miniatyrmodellen liv med hjälp av förstärkt verklighet (AR). Nu kan man bekanta sig med miniatyrmodellen ännu mer detaljerat genom spelet Helsingfors 1878.
Spelaren uppmuntras att dyka in i bortglömda berättelser ur arkiven genom intressanta karaktärer. I spelet går man omkring i olika delar av staden och bekantar sig samtidigt med platser såsom skeppsvarvet, Hotell Societetshuset, järnvägsstationen och Åbo kasern. Till de olika fenomen som lyfts fram hör bland annat byggandet av vattenledningar, koppympning, mjölkkontroll, nöjen och flerspråkighet.
Spelet riktar sig till barn i åldern 10–12 år, men lämpar sig för alla som är intresserade av historia. Det går också att spela på distans, då utforskar spelaren Helsingfors från kartan istället för från miniatyrmodellen. Spelet kan laddas ner från App Store eller genom att skanna QR-koden på spelkartan nedan.
”Tillsammans med Exove har vi skapat nytt innehåll till miniatyrmodellen, som livar upp utställningsupplevelsen och stödjer inlärningen. Samarbetet har varit mycket givande: museet har bidragit med kunskap om historien och dokument ur sina samlingar, och Exove har kompletterat planeringen med sin kompetens inom formgivning och spel”, säger Helsingfors stadsmuseums museilektor Anna Finnilä.
”I museets arkiv finns många intressanta berättelser och detaljer ur mänsklighetens och naturens historia, som kan berika utställningarna. AR-upplevelsen som byggts upp kring miniatyrmodellen och spelets funktionsprincip är skalbara och kan enkelt tillämpas i vilken museimiljö som helst, såväl miniatyrmodeller som hela utställningslokaler”, berättar Exoves planerare Pekka Antti-Poika.
Spelet har i olika skeden av dess utveckling testats av elever, som bidragit med ärlig respons och insiktsfulla idéer för utveckling av spelet. Testtillfällena har också visat att spel är ett populärt sätt att bekanta sig med historien bland den yngre generationen. ”Det finns säkert efterfrågan på en sådan här lösning även globalt. Efter att projektet har avslutats vill vi fortsätta utveckla spelet, och kanske kommer det någon dag att finnas på Louvren eller MoMA”, säger Antti-Poika ivrigt.
Spelet Helsingfors 1878 är en del av projektet 6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt (Framtidens smarta inlärningsmiljöer). Projektet stärker affärsmöjligheterna för företag som utvecklar tjänster, produkter och teknik för smarta fysiska och virtuella inlärningsmiljöer. Inom ramen för projektet ordnades en utvecklingsutmaning som antogs av ett tiotal intresserade företag. Exoves förslag skiljde sig ur mängden och man beslöt att förverkliga det.
Helsingfors 1878-spelets inspirationsmaterial på finska eller på svenska.
Spelkartan
-
Julen i stadsmuseetNyheter