Roskaa! – vastuullisesti rakennettu näyttely
Kaupunginmuseon kesänäyttely ei ainoastaan kerro kierrätyksestä – se on myös rakennettu kiertotalouden periaatteilla. Museon Ekotiimin ja yhteistyökumppanien voimin toteutettu näyttelyprojekti osoittaa, kuinka museotyössä voidaan tehdä ympäristötekoja – ja oppia niistä matkan varrella.
Idea helsinkiläisten roskista kertovasta näyttelystä kypsyi alun perin Ekotiimissä, joka sparraa museon henkilökuntaa kohti ekologisempia toimintatapoja. Näyttely toimii samalla osana Luonnonsuojeluliiton Ekokompassi-sertifikaattiin perustuvaa ympäristöohjelmaa.
Kaupunginmuseo rakentaa vuosittain useita näyttelyjä, joten ei ole yhdentekevää millainen ympäristökuorma niistä syntyy. Roskaa! – Mitä jätämme jälkeemme kertoo jätehuollon kehittymisestä – niinpä koko näyttely on pyritty tekemään kiertotalouden periaatteiden mukaan.

Lapsille suunnattua toiminnallisuutta toteutettiin fyysistä liikettä vaativilla peleillä ja leikkipisteillä. Kaksi nuorta tutkii trukkilavoista tehtyä pöytää, jossa polkupyörän renkaita pyörittämällä valitaan raaka-aineiden tie tuotteiksi ja edelleen uusiokäyttöön. Kuva: Markus Pentikäinen / Helsingin kaupunginmuseo
Uusiokäyttöä, lainatavaroita ja roskia näyttelyrekvisiittana
Näyttelyarkkitehdiksi valittiin Tarja Kunttunen, jonka työssä ekologisuus on keskeistä. Ekologisuuteen pyrkivä asenne yhdisti työryhmää, joka halusi suunnitella mahdollisimman kestävästi rakentuvan näyttelyn.
Näyttelyssä päätettiin välttää sähköä kuluttavia laitteita, digipisteitä ja virtuaalisia näyttelyosioita. Lasten toiminnallisuus toteutettiin fyysisillä peleillä ja leikkipisteillä. Rakenteita hankittiin kierrätettynä tai lainattuna, ja aiemman näyttelyn elementtejä – kuten kaakeliseiniä ja messumattoa – käytettiin uudelleen.
Nykypäivän kulutusta kuvaavaa rekvisiittaa lainattiin museon henkilökunnalta, ja työryhmä keräsi itse roskia näyttelyyn. Joitakin jätteitä piti tosin tiskata hajuhaittojen vähentämiseksi, mikä kulutti enemmän vettä kuin normaali kotikierrätys vaatisi.

Tulevaisuuspurjeen kudontakehys on rakennettu kaupungin kaduilta kaadetuista lehmuksista ja kudontatarpeet on herätetty henkiin värjäämällä vanhoja käyttökelvottomia lakanoita Uusix-verstaiden toimesta. Kuva: Markus Pentikäinen / Helsingin kaupunginmuseo
Yhteistyöllä kestävä kokonaisuus
Toteutus tehtiin yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n sekä Uusix-verstaiden kanssa. Uusix-verstaat kunnostivat esimerkiksi käytettynä hankittuja keittiökaappeja ja rakensivat Tulevaisuuspurjeen kudontakehyksen kaadetuista lehmuksista. Kudontamateriaalit syntyivät värjäämällä käyttökelvottomia lakanoita. Museomestarit puolestaan mahdollistivat monien rakenteiden toteutuksen ilman uuden ostamista – luovuutta ja kädentaitoja hyödyntäen.
Mitä opimme?
Hyvistä teoista huolimatta tuotannon kestävyydessä jäi parannettavaa. Pyrkimys oli kuitenkin tärkein. Opimme matkan varrella paljon ja tunnistimme, mistä kohdista olisi voinut viilata ympäristökuormaa pois ja olla säästäväisempi.
Kierrätysmateriaalien kerääminen lähialueilta vaati tavallista enemmän kuljetuksia. Uutta tavaraa jouduttiin ostamaan enemmän kuin suunniteltiin, kun näyttelyyn haluttiin mukaan visuaalisesti näyttäviä elementtejä. Lisäksi tekstitulosteisiin jouduttiin valitsemaan kierrätyskelvottomia muovitarroja, kun sopivaa paperivaihtoehtoa ei löytynyt.
Ekologisuutta jatkokäytössä
Yksi tapa jatkaa kestävää linjaa on pidentää näyttelyn elinkaarta. Osiota suunnitellaan esitettäväksi muualla myöhemmin. Purettavat rakenteet joko lajitellaan, uusiokäytetään tai palautetaan lainaajille.
Roskaa! -näyttely ei tarjoa vain tietoa jätehuollon historiasta ja nykytilasta, vaan pyrkii vaikuttamaan kävijöihin – rohkaisemaan kulutuksen vähentämiseen ja vastuullisempiin valintoihin. Tervetuloa kokemaan, ja vinkkaa myös kavereille!
Teksti: Satu Alaja
Kuvat: Markus Pentikäinen / Helsingin kaupunginmuseo
-
Kesäaika & Pride alkaa 1.6.Uutiset