Kirja Ivan Timiriasewin 1900-luvun alun Helsinki-kuvista
Venäläinen ratsuväenupseeri ja kenraalikuvernöörin adjutantti Ivan Timiriasew (1860–1927) tallensi aikansa Helsinkiä satoihin valokuviin, jotka ovat kiehtovia dokumentaarisia välähdyksiä pääkaupungin elämästä sadan vuoden takaa. Helsingin kaupunginmuseo ja Kustannusosakeyhtiö Parvs julkaisivat 7.10.2021 Iisa Aaltosen ja Elina Maaniityn kirjoittaman kirjan Ivan Timiriasew – Helsinkiläinen valokuvaaja.
Ivan Timiriasew oli intohimoinen harrastajavalokuvaaja, merkittävä helsinkiläiselämän dokumentoija sekä tunnettu ja pidetty kaupunkilainen. Upseerintyönsä ohessa hän valokuvasi laajalti kaupunkia ja erilaisia kaupunkilaisia ja sai kuvistaan myös useita palkintoja ja kunniakirjoja. Ainutlaatuisia ovat etenkin kuvat venäläisestä sotaväestä Helsingissä ensimmäisen maailmansodan aikoihin – samoin kuin tarkalla silmällä valitut kaupungin arjen ja juhlan hetket leikkivine lapsineen, torikauppiaineen ja vappukulkueineen.
Jäätyään eläkkeelle vuonna 1917, parahiksi ennen Venäjän lokakuun vallankumousta, Timiriasew jäi asumaan Helsinkiin ja toimi ammattimaisena lehtikuvaajana. Hänen valokuviensa monipuoliset aiheet ja inhimillinen lähestymistapansa avaavat samastuttavia näkökulmia 1900-luvun alun pääkaupunkiin ja sen asukkaiden elämään. Helsingin kaupunginmuseo osti ensimmäisen erän valokuvia Ivan Timiriasewilta sata vuotta sitten, vuonna 1921. Yhteensä Timiriasewin Helsinki-aiheisia kuvia on museon kokoelmissa reilu 600 ja niistä muodostunut rakastettu ja paljon eri yhteyksissä käytetty kokonaisuus.
Ivan Timiriasew – Helsinkiläinen valokuvaaja -kirjan julkaisevat yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseo ja Kustannusosakeyhtiö Parvs, ja sen ovat kirjoittaneet Iisa Aaltonen ja Elina Maaniitty. Iisa Aaltonen on Helsingin historiaan keskittynyt historioitsija ja kulttuuripolitiikkaan erikoistunut yhteiskuntatieteilijä, joka työskentelee tällä hetkellä Helsingin kaupunginmuseolla kulttuurituottajana. Elina Maaniitty on historioitsija, joka viimeistelee parhaillaan Helsingin yliopistossa väitöskirjaansa tautiepidemioista ja lääketieteestä 1700-luvun Ruotsissa. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat historiallinen demografia, historiallinen epidemiologia, tieteen historia ja merihistoria.
”Tutustuttuani eräässä työprojektissa Timiriasewin kuviin aloin ihmetellä, miksi hänet tunnetaan niin paljon huonommin kuin esimerkiksi Signe Brander. Entä miksi hänen kohdallaan nostetaan lähes poikkeuksetta esiin ”muukalaisuus”? Oliko hän todella muukalainen 1900-luvun Helsingissä?”, Elina Maaniitty kertoo kirjaprojektin synnystä.
”Timiriasewin henkilössä on erityisen kiinnostavaa hänen monet, osittain päällekkäisetkin roolinsa vuosisadan vaihteen Helsingissä. Ristiriitaisesta asemastaan huolimatta hän oli helposti lähestyttävä ja pidetty henkilö, joka pääsi lähelle kuvattaviaan”, Iisa Aaltonen kuvailee.
Kirja on saatavana Helsingin kaupunginmuseon museokaupasta ja kirjakaupoista.
Kirjan julkaisutapahtuma järjestettiin Helsingin kaupunginmuseossa torstaina 7.10.2021. Tilaisuudessa Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe haastatteli kirjan tekijöitä Iisa Aaltosta ja Elina Maaniittyä kirjan tekemisen taustoista.
Ivan Timiriasew – Helsinkiläinen valokuvaaja
Iisa Aaltonen ja Elina Maaniitty
208 sivua
ISBN 978-952-7226-99-5
Parvs ja Helsingin kaupunginmuseo, 2021
Kirjan kannessa: Ivan Timiriasew kuvaamassa Kaisaniemen puistossa, taustalla näkyy Eläintarhanlahden pohjoisranta. Kuva: Museovirasto
-
Siivoustalkoot osana ympäristöohjelmaaTyön alla -blogi
-
Lähde kesäretkelle HelsinkiinUutiset