Uudessa podcast-sarjassa pohditaan merkillisiä poikkeusaikoja
Helsingin kaupunginmuseo julkaisee uuden podcast-sarjan: Poikkeusaikoja – kaupunkielämää Helsingissä: Gulashiparooneja ja espanjankärpäsiä. Sarjan kymmenen jaksoa ovat nyt kuunneltavissa kaupunginmuseon sivuilla, sekä Spotify ja Apple podcasts -palveluissa.
Sarjassa historiantutkijat Samu Nyström ja Oona Ilmolahti tarkastelevat kriisiaikojen merkillistä maailmanmenoa, jossa on paljon tuttua myös korona-ajan kaupunkilaisille. Jutustelun lomassa kuunnellaan aikalaiskokemuksia, tarkastellaan museoesineiden merkityksiä sekä etsitään poikkeusaikojen kerrostumia tutuista kaupunkitiloista. Poikkeustiloja ja kriisejä työssään pohtineet historioitsijat ovat keväällä 2020 kokeneet déjà-vu-tunteen. Tuttuus nousee menneiden kriisiaikojen päiväkirjojen, kirjeiden ja sanomalehtien parissa vietetyistä kuukausista ja vuosista – niin paljon tuttuja ilmiöitä ja analogioita.
“Tällä kertaa olemme säästyneet pahimmalta, mutta merkillinen poikkeusajan elämä on tullut meillekin tutuksi. Ehkä meillä on nyt myös uudenlaista herkkyyttä ymmärtää menneiden helsinkiläissukupolvien poikkeusaikakokemuksia”, pohtii Nyström.
“Menneitä kriisejä tarkastellessa on helpompi myös nähdä uusin silmin se kaikki, mikä meillä tässä ajassa on hyvin. Voimme paitsi samaistua, myös oppia uudella tavalla arvostamaan oman arkemme itsestäänselvyyksiä”, Ilmolahti toteaa.
Jaksojen sisällöt:
Podcast 1: Poikkeusajat Helsingissä
Avausjaksossa historiantutkijat Samu Nyström ja Oona Ilmolahti juttelevat Alku-baarin pöydässä podcast-sarjan ideasta ja pohtivat mitä tapahtuu, kun poikkeuksellisuus astuu kaupungin arkeen. Tällä kertaa muun muassa askarrellaan hengityssuojaimia – tosin kaasunaamarin muodossa –, tutustutaan selluleipään ja pistäydytään Kolera-altaan reunalla.
Podcast 2: Odotus, paniikki, vapaudenmenetys – poikkeusaika saapuu kaupunkiin
Poikkeusajan saapumista seuraa aina tietynlainen paniikkitunnelma. Nyt se on täällä – se, mitä on pelätty ja jonka seurauksista on maalailtu uhkakuvia. Maailmansotien syttyessä lehdet ja sähkösanomat riistettiin lehtipoikien käsistä, nyt verkkolehdet horjuvat lisäkuorman alla. Sekä elokuussa 1914 että marras-joulukuussa 1939 poikkeusaika alkoi kaupunkien tyhjentymisellä – siksi jaksossa vieraillaan myös Rautatieasemalla.
Podcast 3: Uusi normaali – poikkeuksellisen arkipäiväistyminen
Kaikkeen tottuu, ja arjen jatkaminen on luontainen selviytymiskeino. Jaksossa siirrytään Alku-baarista kotiympäristöön pohtimaan muun muassa sitä, miten maailmansotien pula-aikoina opittiin järjestämään jokapäiväinen leipä mitä merkillisemmin tavoin. Poikkeusaika löytää aina tiensä myös lasten arkeen ja leikkeihin, ja päivän retkikohteena onkin kansakoulu.
Podcast 4: Sylkykuppi ja espanjantauti – kaupunkielämää tautien varjossa
Hoitotyö, tartuntataudit ja sota. Kriiseihin liittyy yleensä kuoleman uhka ja kohtaaminen. Jonkun on parsittava haavoittuneet ja hoidettava tartuntatautipotilaat – sekä valistettava kansaa. Jaksossa pohditaan muun muassa ensimmäisen maailmansodan haavoittuneita, tuberkuloosia ja espanjantautia.
Podcast 5: Huhuja, syyllisten etsintää ja valeuutisia
Kriisiaikoina ihmisten tiedonjano on loputon, ja samaan aikaan tiedon kulkua pyritään hillitsemään ja kanavoimaan. Jaksossa istutaan niin kahvilan pöydässä kuin saunan lauteillakin puimassa päivän uusimpia huhuja ja uutisia – ja yritetäänpä katsoa menneisyyden lisäksi tulevaisuuteenkin ennustuspelin avulla. Juoruja ja huhuja oli niin paljon, että jaksosta tulikin tähän mennessä pisin!
Podcast 6: Kaveria ei jätetä – yhteiskunnallista tukea ja jokapäiväistä hyvyyttä
Paitsi epävarmuutta ja kärsimystä, poikkeusaikoihin sisältyy myös uusia arjen turvaverkostoja, inhimillisyyttä, talkoita, yhteistyötä ja jokapäiväistä hyvyyttä. Teemoja puretaan niin vankileiripostin, elintarvikejakelun kuin erilaisten keräystenkin näkökulmasta. Lopuksi vieraillaan leipäkorttijonossa.
Podcast 7: Poikkeusajan kekseliästä kaupunkielämää
Kovat ajat, monet keinot. Kriisiaikojen kaupunkielämä vaatii kekseliäisyyttä paitsi ravinnonhankinnan, myös arkeen ja juhlaan liittyvien pienten ilojen ja nautintojen turvaamiseksi. Korvikkeet, musta pörssi, gulashit ja puutarhapalstat tulevat kaupunkilaisille tutuiksi. Jakson vierailukohteena on Vallilan siirtolapuutarha, joka valmistui 1930-luvun alussa etenkin lama-ajan ravinnontuotantoa ajatellen.
Podcast 8: Eikö edes juhannustansseja? Nostalgiaa ja ristiriitaisia tunteita
Ei aika mennyt koskaan palaa. Dramaattiset käänteet ja mullistukset aiheuttavat aina nostalgiaa, kaipuuta ja ikävää aikaan, jolloin kaikki vielä oli hyvin. Jos kriisi tempaisee pois kotoa, ikävöidään kotiseutua, ja erityisiä kaihon väristyksiä sydänalassa herättävät vuotuisjuhlat. Nostalgia auttaa kestämään poikkeuksellisia tilanteita, mutta voi myös olla riipaisevaa melankoliaa. Jaksossa pohditaan tuota ikävän tunnetta muun muassa helsinkiläisen saarielämän, Karhumäessä kirjoitetun joulurunon ja rintamaviihteen näkökulmasta.
Podcast 9: Viihteellä ja mustalla huumorilla pelkoja vastaan
Mitä yhteistä on espanjankärpäsellä ja vessapaperilla?
Huumori on poikkeusaikojen keskeinen selviytymiskeino, ja kriisiajat synnyttävät loputtomasti kaskuja, vitsejä, pakinoita, meemejä ja suusta suuhun kiertäviä tarinoita. Myös viihteen tarve korostuu, ja huumorilla on merkityksensä myös sotapropagandassa.
Jaksossa käsitellään poikkeusaikahuumoria henkilökohtaiselta tasolta synkempään huumoriin saakka ja kuullaan sekä vaivautuneiden tutkijoiden että näyttelijöiden kertomia espanjantautivitsejä. Vierailukohteena on mustan huumorin tyyssija, hautausmaa – tuttavallisemmin Ruttopuisto.
Podcast 10: Poikkeuksesta normaaliin?
Milloin on se hetki, kun poikkeuksellinen muuttuu taas normaaliksi? Tällä hetkellä näyttää siltä, että koronapandemia vie yhteiskunnat ainakin vakavaan taloudelliseen kriisiin. Todennäköistä kuitenkin on, että yhteiskunta on poikkeusajan jälkeen pääpiirteissään sen näköinen kuin mistä lähdimme liikkeelle: jälleenrakennusaikaa ei tarvitse aloittaa raunioiden, vankileirien tai valtavan siirtoväestön keskellä.
Tässä jaksossa pohditaan rauhan tuloa etenkin toisen maailmansodan osalta: rauhantansseja, olympialaisia, museoiden avautumista, kotiutuvia sotalapsia, suuria ikäluokkia – ja kaiken tämän takana sotainvalideja, sotatraumoja, ikävää ja menetyksiä. Halu elää elämää eteenpäin oli kuitenkin kova – eikä nautintoaineita unohdeta viimeisessäkään jaksossa!
Sarjan kymmenen jaksoa voit kuunnella nyt Helsingin kaupunginmuseon verkkosivuilla.
-
Siivoustalkoot osana ympäristöohjelmaaTyön alla -blogi
-
Lähde kesäretkelle HelsinkiinUutiset