Muistelukuvia ja iltapäivätansseja – valokeilassa kaupunginmuseon seniorityö
Monet tutkimukset osoittavat, että ikäihmiset kaipaavat seuraa, virikkeitä ja mielekästä tekemistä. Tähän tarpeeseen pyrkii myös kaupunginmuseo yleisötyössään vastaamaan. Kuluneena vuonna tähän on voitu panostaa aikaisempaa enemmän Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry:n varainkeruun ansiosta.
Virikeaineistoja koteihin ja palvelutaloihin
Syksyn alussa julkaistiin Oi niitä aikoja -muistelukuvapaketti iäkkäiden viriketoimintaan. Kaksikielinen kuvapaketti sisältää kolmekymmentä kookasta valokuvaa entisajan Helsingistä sekä tukun kysymyksiä, jotka voivat auttaa kuvaan syventymisessä ja toimia kimmokkeena muistelulle. Muistelukuvapakettia voi ostaa museokaupasta 29 euron hintaan, ja sitä on jaettu kaupungin palvelutaloihin ja -keskuksiin. Kuvat löytyvät sähköisessä muodossa ”Oi niitä aikoja” -kuva-albumista osoitteesta www.helsinkikuvia.fi, joten niitä voi katsella myös isolta ruudulta. Palvelutalojen virikeohjaajilta ja muilta käyttäjiltä saatu palaute on ollut niin hyvää, että olemme jo teettäneet muistelukuvista uuden painoksen.
”Erinomaista työtä. Kortit tulevat kyllä käyttöön. Kuvien koko ja materiaalit ovat todella hyvät. Kauniit kortit ja selkeät tekstit. Helppo pyyhkiä. Ihania muistoja herää mieleen.”
”Muistot tulivat pintaan kuvina ja tarinoin.”
Viriketoimintaa varten on myös laadittu uusi Muistojen matkalaukku, jonka aiheena on yleisön pyynnöstä entisajan lapsuus. Kaupunginmuseolla on tällä haavaa jo kahdeksan lainattavaa matkalaukkua; neljä elämänkaarilaukkua, jotka sisältävät esineitä naisten ja miesten eri elämänalueilta, sekä neljä teemalaukkua, joista suosituimpia ovat olleet kauneus- ja koululaukku. Muistojen matkalaukuissa on vanhoja esineitä, joiden ääressä voi viettää muisteluhetkiä, ja niitä lainaavat etenkin vanhustenkeskukset ja palvelutalot. Muisteluhetkien vetämisessä saamme arvokasta apua Helsingissä toimivilta vapaaehtoisilta kulttuurikavereilta, joita saa myös pyytää seuraksi näyttelyihin ja tapahtumiin.
Kaupunginmuseo on jo vuodesta 2000 asti järjestänyt suosittuja yhteislaulutilaisuuksia, joissa lauletaan vanhoja koululauluja 1930-luvun kansakoululuokassa. Laulut lauletaan urkuharmonin säestyksellä ja laulattajina toimivat musiikinopettajat Kaisa ja Ari Pärnänen. Ohjelmaa on noin viitisen vuotta lähetetty suoratoistona pariin monipuoliseen palvelukeskukseen. Tänä vuonna mukaan on iloksemme ilmoittautunut runsaasti uusia palvelutaloja. Suoratoistosta on niin hyviä kokemuksia, että tulemme jatkossa ihan varmasti laajentamaan erilaisten tapahtumien striimausta ikäihmisille ja muille, joilla on liikuntarajoitteita.
Kaupunginmuseo on myös mukana tänä vuonna käynnistyneessä Tänään kotona -hankkeessa, jossa kehitetään ikääntyneille suunnattuja digitaalisia kulttuuripalveluja. Hanke pohjautuu sote-palveluiden käytössä oleviin etälaitteisiin, kuten tabletteihin, joiden avulla ikääntyneet voidaan tavoittaa omissa kodeissaan. Hanke pyrkii edistämään kotona asuvien ikäihmisten kulttuurisia oikeuksia ja osallisuutta, ja sitä luotsaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala.
Maksuttomia opastuksia ja tapahtumia
Kaupunginmuseo kannustaa iäkkäitä nauttimaan näyttely- ja ohjelmatarjonnasta niin viihtymisen ja elämysten kuin elinikäisen oppimisen merkeissä. Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry:n keräyksen turvin museo on tänä vuonna voinut tarjota maksuttomia opastuksia senioriryhmille niissä näyttelykohteissa, joissa liikkuminen on esteetöntä. Myös vapaaehtoistyö museomummona tai -vaarina, työpajatoverina tai kuvakummina on tarjonnut useille kymmenille senioreille mielekästä tekemistä kävijöiden ja muiden vapaa-ehtoisten parissa.
Lokakuun alussa kaupunginmuseo jalkautui Itäkeskukseen ja Kannelmäkeen, joissa järjestettiin kaksi maksutonta ohjelmallista iltapäivätanssia 1960-luvun hengessä. Kaupunginmuseon tuottamaan ohjelmaan kuului 1960-luvun suosikkilauluja, lausuntaa, kuvakavalkadi pakinan kera sekä yli 70-vuotiaiden naisvoimistelijoiden vanneryhmäesitys. Lopuksi tanssittiin 1960-luvun hittien tahtiin Timo Aalto Bandin johdolla. Juontajana toimi vanhustyön ammattilainen Johanna Storck ja salit olivat aivan täynnä sekä Stoassa että Kanneltalossa. Palaute oli kiittävää, joten toivottavasti yhteistyö kulttuuritalojen kanssa saa jatkoa.
”Ihanaa, että soitetaan meidän nuoruusajan musiikkia, kuten Beatlesia. Yleensä meille eläkeläisille on lähinnä tarjolla kansanlauluja ja arpajaisia.”
”Enemmän tällaista!”
”Aivan mainio ohjelma, se olisi saanut kestää pitempään. Aivan uskomatonta, että vanneryhmän keski-ikä on 76 vuotta!”
Kaupunginmuseon seniorityötä kehitetään jatkuvasti osana kasvavaa yleisötyötä. Senioriohjelmaan on tänä vuonna kuulunut yllä mainittujen esimerkkien lisäksi myös Iltapäivätreffit, muistelutapahtumat ja matineat. Tavoitteena on siis tarjota virikkeitä ja ohjelmaa sekä liikkuville että kotona tai palvelutaloissa pysyville ikääntyneille. Vinkkejä saa lähettää!
Anna Finnilä, tiimivastaava, Oppiminen ja hyvinvointi
-
Siivoustalkoot osana ympäristöohjelmaaTyön alla -blogi
-
Lähde kesäretkelle HelsinkiinUutiset