100 ja rapiat -valokuvanäyttely Hakasalmen huvilassa
Mikä on pitkän iän salaisuus? Mitkä ovat satavuotiaiden tärkeitä paikkoja Helsingissä? Miten mennyt kohtaa nykypäivän muotokuvissa? Se selviää vastaremontoidun Hakasalmen huvilan 13.10.2017 avautuvassa 100 ja rapiat -valokuvanäyttelyssä, joka koostuu seitsemän satavuotiaan helsinkiläisen kiehtovista elämäntarinoista ja suurikokoisista, uutta ja vanhaa yhdistävistä muotokuvakollaaseista. Kollaasit on kuvannut ja koostanut valokuvataiteilija Vesa Tyni, joka on kansainvälisesti palkittu helsinkiläinen valokuvaaja ja tunnettu varsinkin muotokuvistaan.
Näyttelyä varten on käyty läpi satavuotiaiden kotialbumeita ja valittu sopivia kuva-aarteita kuvittamaan heidän elämäntarinoitaan. Myös Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmien aarteet täydentävät kertomusta sadan vuoden muutoksesta. Signe Branderin, Ivan Timiriasewin, Simo Ristan ja muiden tunnettujen Helsingin tallentajien kuvat vievät kaduille, koteihin ja puistoihin. Kuvat näyttävät, miten vanhuksiin ja vanhuuteen on suhtauduttu, miten vanhukset on haluttu kuvata ja minkälaisia merkityksiä vanhuuteen on eri aikoina liitetty. Hakasalmen huvilassa voi myös kokeilla, miltä itse näyttäisi, jos takana olisi sata vuotta elämänkokemusta. Varta vasten 100 ja rapiat -näyttelyä varten rakennettuun vanhennuskoneeseen voi astua sisään rypistettäväksi kuvankäsittelyn keinoin. Muistoksi saa pientä maksua vastaan valokuvan itsestään sadan vuoden kunnioitettavassa iässä.
Yläkerran näyttelyosio päättyy 7.1.2018, kun huvilassa aletaan valmistella helmikuun alussa kantaesityksensä saavaa Vihan kevät – Helsinki 1918 -näytelmää ja siihen liittyvää installaatiota. Vihan kevät on Sirpa Kähkösen käsikirjoittama episodinäytelmä, joka tuo Hakasalmen huvilan saleihin sisällissodan kaupunkilaisarjen. 100 ja rapiat -näyttely jatkuu alakerrassa 25.3.2018 asti.
100 ja rapiat -näyttely kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.
-
Siivoustalkoot osana ympäristöohjelmaaTyön alla -blogi
-
Lähde kesäretkelle HelsinkiinUutiset