Elannon valokuva-aarre nyt netissä
Osuusliike Elannon muistoja tulviva kuvakokoelma on julkaistu Helsingin kaupunginmuseon Finna-sivulla omana kokonaisuutenaan osoitteessa hkm.finna.fi. Kuvat kutsuvat retkille eilispäivän Helsingin maitokauppoihin ja ravintoloihin, keskustan kaduille ja lähiöihin.
Helsingin kaupunginmuseon lähes kolmeen tuhanteen Elannosta kertovaan kuvaan ja esineeseen tutustumisen saa Finna-sivulla aloittaa vaikkapa valmiilla aihehauilla, jotka esittelevät muun muassa leipätehdasta, lapsikuvia ja elintarvikepakkausten etikettejä. Vauhtiin päästyään kuvien selailua voi jatkaa omin hakusanoin. Verkkolaatuisia kuvia saa vapaasti ladata ja käyttää, kunhan merkitsee kuvalähteeksi Helsingin kaupunginmuseon sekä kuvaajan nimen.
Elannon kuvakokoelma syntyi osuusliikkeen työstä
Osuusliike Elanto syntyi 1905 leipätehtaan ympärille. Muutamasta leipämyymälästä kasvoi vuosikymmenien mittaan koko Helsingin kattava satojen myymälöiden verkosto. Useat helsinkiläissukupolvet tottuivat nauttimaan Elannon maineikkaasta leivästä ja osuusliikkeen monipuolisista palveluista, jotka kattoivat ihmisen koko elämänkaaren kehdosta hautaan.
Elanto julkaisi omaa lehteä, mainosti ahkerasti sekä valokuvasi ja tallensi omaa toimintaansa ja helsinkiläistä arkea yleisemminkin. Näin syntyi arvokas ja antoisa valokuva- ja esinekokoelma, joka kuuluu nykyisin Helsingin kaupunginmuseolle. Eniten aineistoa on 1930–1950-luvuilta. Parikymmentä vuotta jatkuneen tutkimus- ja digitointityön jälkeen suurin osa kokoelmasta on nyt yleisön saatavilla.
Finna on portti Suomen kulttuuriperintöön
Finna-palvelu kokoaa yhteen Suomen museoiden, arkistojen ja kirjastojen tietovarantoja ja avaa ne vapaasti tutustuttaviksi. Yleisö voi selata aineistoja, kuten esineitä, kuvia, taideteoksia, kirjoja, karttoja ja asiakirjoja, osoitteessa www.finna.fi.
Helsingin kaupunginmuseolla on Finnassa oma sivu hkm.finna.fi, jonka kautta voi tutustua yli 40 000 kuvaan ja esineeseen. Vaikka Finna täydentyy jatkuvasti, siellä on vain murto-osa museon valtavista kokoelmista. Siksi kannattaa aina kysyä suoraan museosta, jos Finnasta ei löydy etsittyä aineistoa.
-
Siivoustalkoot osana ympäristöohjelmaaTyön alla -blogi
-
Lähde kesäretkelle HelsinkiinUutiset