Kulttuuriympäristö
Huom! Helsingin kaupunginmuseon lausuntoihin pääset tästä.
Helsingin rakennukset ja ympäristöt eri ajoilta ovat yhteinen aarteemme. Arvokkaita eivät ole ainoastaan empirekeskusta tai jugendtalot, vaan tärkeitä kohteita löytyy myös vaikkapa 1950–60-luvun lähiöistä ja nuoremmasta rakennusperinnöstä, arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja arvokkaista maisema-alueista puhumattakaan. Yksi kaupunginmuseon tehtävistä on huolehtia siitä, että eri-ikäisiä rakennuksia, sisätiloja ja aluekokonaisuuksia säilyy myös tuleville sukupolville.
Rakennuksia ja rakennettuja ympäristöjä suojellaan yleisimmin kaavoituksella, joka perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin. Helsingissä on yli 4 000 asemakaavalla suojeltua rakennusta. Suojelu tarkoittaa, että rakennus tai ympäristö on säilytettävä suojelun edellyttämässä kunnossa. Korjaukset ja muutokset on tehtävä kulttuurihistoriallista arvoa vaarantamatta.
Kaupunginmuseo toimii rakennussuojeluviranomaisena Helsingissä ja Keski-Uudellamaalla. Se tarkoittaa, että museo antaa kaavoitusta ja korjausrakentamista koskevia lausuntoja ja kannanottoja. Näissä museo kertoo asiantuntijanäkemyksensä siitä, ovatko suunnitellut muutokset sellaisia, että rakennusten ja ympäristöjen arvokkaat piirteet säilyvät.
Kaupunginmuseo hoitaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja ympäristöjen suojelutyötä Helsingin lisäksi Keski-Uudenmaan alueellisen vastuumuseon roolissa myös Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Kauniaisissa, Keravalla, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Mäntsälässä. Helsingin ja Keski-Uudenmaan alueen muinaisjäännösten suojelu kuuluu niin ikään kaupunginmuseolle. Espoon ja Vantaan kaupunginmuseot hoitavat oman alueensa kulttuuriympäristötehtävää.
Museovirasto puolestaan valvoo valtion omistamien rakennusten, yliopistojen ja kirkkorakennusten (kirkkolain mukaiset kohteet ja itsenäisyyden ajan kirkkojen valikoima) suojelua sekä niiden korjauksia. Myös lailla rakennusperinnön suojelemisesta suojeltujen rakennusten vaalimistyö on Museoviraston vastuulla.
Kulttuuriympäristöohjelma 2020-2022
Helsingin kaupunginmuseo on käynnistänyt kulttuuriympäristöohjelman, jossa linjataan, miten arvokkaat kulttuuriympäristöt huomioidaan ja säilytetään sekä toisaalta hyödynnetään voimavarana kaupungin kasvaessa ja tiivistyessä. Kulttuuriympäristöohjelman tavoitteena on välittää kulttuuriympäristöä koskevaa tietoa ja auttaa tunnistamaan sen ominaispiirteitä. Kulttuuriympäristöjä voi hyödyntää esimerkiksi kaupunginosan imagon kehittämisessä, kaupunkilaisten omaehtoisen toiminnan edistämisessä ja kulttuuriympäristökasvatuksessa. Ohjelmassa halutaan luoda kaupunkisuunnitteluun väline, joka vähentää vastakkainasettelua ja lisää yhteistä ymmärrystä. Työtä tehdään yhdessä myös asukkaiden kanssa selvittämällä heidän suhdettaan helsinkiläiseen kulttuuriympäristöön, herättämällä kiinnostusta oman asuinalueen ja laajemmin helsinkiläisen kulttuuriperinnön käyttöön, hoitoon ja vaalimiseen. Lue lisää kulttuuriympäristöohjelmasta: Helsingin kaupunginmuseon kulttuuriympäristöohjelma
Tutkittua tietoa muuttuvasta kaupungista
Museo tutkii ja tallentaa muuttuvaa kaupunkia muun muassa inventoinnein. Inventoinnilla tarkoitetaan tietyn alueen historian, rakentumisen ja nykytilan dokumentoimista valokuvaamalla ja tutkimalla vanhoja piirustuksia ja asiakirjoja. Inventointeja on tehty esimerkiksi eri kaupunginosista, porrashuoneista, siirtolapuutarhoista ja sodanjälkeisistä liikerakennuksista.
Arkeologiaa kaupunginmuseossa
Museon arkeologit pitävät huolta siitä, ettei arvokkaita muistoja menneisyydestä pääse katoamaan, kun Helsingissä tai Keski-uudenmaan kunnissa rakennetaan tai tehdään kaivantoja arkeologisesti kiinnostavilla alueilla. Arkeologiset kohteet tutkitaan ja dokumentoidaan ja löydöt otetaan talteen, jotta tieto historiasta säilyy tuleville sukupolville. Lue lisää arkeologiasta Helsingin kaupunginmuseossa
Tutustu Adoptoi monumentti –toimintaan
Tiesitkö, että lähimetsässäsi saattaa lymytä horsmikon peittämä komea vanha linnoite? Ryhdy linnoitteen lähimmäiseksi! Lue lisää toiminnasta: Adoptoi monumentti
Kulttuuriympäristötiimin yhteystiedot:
Sari Saresto
kulttuuriympäristöpäällikkö
09 310 36483, 050 375 6846
sari.saresto(at)hel.fi
Anne Salminen
tutkija
09 310 36501, 040 334 7012
anne.salminen(at)hel.fi
Elina Riksman
korjausrakentamisen asiantuntija
09 310 28642, 040 194 1349
elina.riksman(at)hel.fi
Heini Hämäläinen
arkeologi
040 334 5521
heini.hamalainen(at)hel.fi
Jaana Perttilä
korjausrakentamisen asiantuntija
09 310 36503
jaana.perttila(at)hel.fi
John Lagerstedt
arkeologi
09 310 28328, 040 141 8065
john.lagerstedt(at)hel.fi
Juha Vuorinen
tutkija
09 310 36940, 040 503 1834
juha.h.vuorinen(at)hel.fi
Katariina Ruuska-Jauhijärvi
vs. tutkija
09 310 36473, 040 334 7014
katariina.ruuska-jauhijarvi(at)hel.fi
Mikko Lindqvist
arkkitehti
09 310 36972
mikko.lindqvist(at)hel.fi
Tiina Mikkanen
arkeologi
09 310 71552, 050 427 4876
tiina.mikkanen(at)hel.fi
Korjausneuvonta
Kaupunginmuseo neuvoo vanhojen rakennusten korjaukseen ja rakennushistoriaan liittyvissä kysymyksissä. Museolta saa myös yhteystietoja korjausrakentamiseen erikoistuneista ammattilaisista ja korjaussuunnitteluun perehtyneistä arkkitehdeistä.
Kaupunginmuseon korjausneuvonta
Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Jaana Maijala, 2014