Byggnader och miljö
Helsingfors byggnader och miljöer från olika tider är vår gemensamma skatt. En av stadsmuseets uppgifter är att se till att byggnader, interiörer och miljöer i olika åldrar bevaras för kommande generationer.
Byggnadsskydd
Vanligen skyddas byggnader och byggda miljöer via planläggning som grundar sig på markanvändnings- och bygglagen. I Helsingfors finns cirka 4 000 byggnader som är skyddade via en stadsplan. Skydd betyder att byggnaden eller miljön ska bevaras i det skick som skyddet förutsätter. Reparationer och ändringar ska göras utan att det kulturhistoriska värdet äventyras.
Stadsmuseet är byggnadsskyddsmyndigheten i Helsingfors och mellersta Nyland. Det betyder att museet ger utlåtanden och promemorior som gäller planläggning och reparationsbyggande. I dessa berättar museet sin åsikt om de planerade förändringarna är sådana att byggnadernas och miljöernas värdefulla egenskaper bevaras.
Arbetsfördelning
Stadsmuseet ansvarar för skyddsarbetet för stads- och privatägda kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Helsingfors och i rollen av Mellersta Nylands landskapsmuseum i Hyvinge, Träskända, Grankulla, Kervo, Nurmijärvi och Tusby. Skyddet av fornlämningar i Helsingforsregionen hör också till stadsmuseet. Museiverket övervakar däremot skyddet av statens, universitetets och kyrkans byggnader och deras reparationer. Museiverket värnar också om byggnader som skyddas med stöd av byggnadsskyddslagen.
Forskningsinformation om det föränderliga Helsingfors
Stadsmuseet gör som grund för byggnadsskyddsarbetet olika undersökningar och utredningar av stadens byggnadsbestånd och kulturmiljö. Museet undersöker den föränderliga staden bl.a. genom inventeringar. Med inventering avses dokumentering av ett visst områdes eller en viss byggnadstyps historia, byggande och nuläge genom att fotografera och undersöka gamla ritningar och dokument.
Inventeringar har gjorts bl.a. av olika stadsdelar, trapphus, koloniträdgårdar och affärsbyggnader efter kriget. Information med kulturmiljötema sprids också t.ex. i böcker och föreläsningar och på sommaren tar man kanske en arkeologisk cykeltur.
Arkeologi i Helsingfors
Stadsmuseet koncentrerar sig på stadsarkeologisk forskning i Helsingfors. Museets arkeologer gör mycket terrängbesök i anknytning till byggarbeten och övervakning av grävningsarbeten. Ibland behövs även mer omfattande arkeologiska grävningar. Tyngdpunkten i museets arkeologiska samlingar ligger i fynd som härstammar från 1500-talet till början av 1800-talet.
Museets arkeologer ger råd till företag, samfund och privata kunder i frågor kring arkeologi. Till arkeologernas uppgifter hör också att ge utlåtanden om fornlämningar för planläggning och byggande.
Fasta fornlämningar är fridlysta genom lagen om fornminnen 295/1963. Fornlämningar och över 100 år gamla föremål, som hittats under jorden och vars ägare är okänd, tillhör staten. Om du hittar ett sådant föremål, kontakta stadsmuseet eller Museiverket.
Reparationsrådgivning och reparationsunderstöd
Reparationsrådgivning
Museet ger råd vid planering av reparationer och hjälp med att hitta experter.
Stadsmuseets reparationsrådgivning
Reparationsunderstöd
Reparationsunderstöd för byggnadsarvet beviljas av Nylands NTM-central och restaureringsunderstöd av Museiverket. Helsingfors stadsmuseum och Mellersta Nylands landskapsmuseum övervakar understödda reparationer. Ansökningstiden går ut i slutet av september.
Nylands NTM-centrals reparationsunderstöd
Museiverkets restaureringsunderstöd
Foto: Helsingfors stadsmuseum / Jaana Maijala, 2014